NIP Workshop Regulatie van gevoelens, Trauma en Hechting

Geplaatst 17 nov 2010 11:36 door Reinier P. Schaeffer   [ 17 nov 2010 11:47 bijgewerkt ]


Allerlaatste nieuws:

Om meer belangstellenden de gelegenheid te bieden de workshop op 27 november 2010 bij te wonen is de locatie veranderd van Kekuni Minton (Pat Ogden)  in: de Geertekerk in Utrecht, Geertekerkhof 23, ook op loopafstand van het Centraal station, klik hier voor adres en route beschrijving). Een sensomotorische benadering door Kekuni Minton, Ph.D. Boulder (Co).
 

Aanvankelijk zou deze workshop worden gegeven door Pat Ogden, Ph.D (Boulder, Co), die inmiddels in Nederland enige bekendheid geniet door haar trainingen en niet in het minst door haar boek Trauma and the body . Omdat Pat Ogden recent een ingrijpende operatie heeft ondergaan reist zij deze herfst niet naar Nederland. Zij heeft ons het voorstel gedaan om de (zelfde) workshop te laten geven door Kekuni Minton, co-auteur van het boek, en haar belangrijkste co-trainer. Wij gaan dankbaar in op dat aanbod. Kekuni Minton(klinisch psycholoog) zal de komende tijd haar plaats innemen bij haar workshops en trainingen. Hij is medeoprichter van het sensorimotor-psychotherapy instituut in Boulder(Co), en universitair docent op het gebied van traumawerk. Zijn aandachtspunt daarbij was aanvankelijk lichaamsgerichte relatietherapie, vervolgens cultureel trauma en meditatie. Hij was residentieel psychotherapeut in het Boulder County AIDS Project, en gaf voordrachten bij verschillende internationale symposia en congressen. 

Inhoud van de workshop 

De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat lichaamsgerichte psychologen de door hen beoefende technieken terug zien bij meer reguliere richtingen (Mindfulness, Acceptance Committment Therapy). Dit illustreert dat er steeds meer ruimte komt voor acceptatie en integratie van lichaamsgerichte benaderingen. 

De sectie Lichaamsgericht Werkende Psychologie van het NIP voelt zich zeer vereerd dat Pat Ogden bereid is gevonden een workshop te geven waarin meer psychologen kennis kunnen nemen van deze richting. Pat Ogden is een duidelijke wegbereider voor de lichaamsgerichte psychologie. Zij overbrugt de vaak ervaren afstand tussen de praktijk van lichaamsgericht werken en meer reguliere richtingen. In de opzet van de workshop zal voor lichaamsgericht werkenden herkenbaar zijn hoe zij thuis is in de verschillende benaderingen op dat gebied, terwijl haar taal verstaanbaar is voor collega-psychologen die die achtergrond niet hebben. 

Binnen de psychotherapie wordt er de laatste jaren minder van uitgegaan dat puur cognitieve ontwikkelingsmodellen de oplossing bieden. Mede onder invloed van moeder-kind studies is er meer aandacht voor het belang van intersubjectieve en lichamelijke communicatie. De ervaring van het jonge kind op dat gebied blijkt een blauwdruk te geven voor latere relationele interactie. Het procedurele geheugen speelt daarbij een rol, zowel op cognitief, emotioneel als sensorimotorisch niveau. Ondertussen legt veel ander recent interdisciplinair onderzoek de nadruk op de regulatie van gevoelens, zowel bij het ontstaan als bij de genezing van psychopathologie. Deze inzichten geven handvaten om te werken met getraumatiseerde patiënten. Het helpt hen gebeurtenissen uit het verleden te verwerken zonder dat zij daarbij opnieuw gedereguleerd worden. Specifieke technieken maken het mogelijk om het integrerend vermogen van de cliënt te vergroten en zorgen ervoor dat de verwerking voor de cliënt binnen de ‘window of tolerance’ blijft. Daardoor zijn ze niet her-traumatiserend, maar helend. 

Pat Ogden, Ph.D. is een pionier op het gebied van somatische aspecten van psychologie. Zij stichtte het Sensorimotor Psychotherapy Institute, een internationaal erkende school, die zich met name bezig houdt met een somatisch–cognitieve benadering voor de behandeling van posttraumatische stresstoornis en hechtingsproblemen. Zij is medeoprichter van het Hakomi Institute waar o.a. een post-bachelorgraad in deze therapie wordt gegeven. Ze werkt klinisch en als consultant, en geeft internationaal lezingen en trainingen. 

Pat Ogden en Kekuni Minto schreven samen met Clare Pain het baanbrekende boek Trauma and the Body: A Sensorimotor Approach to Pychotherapy, (Met voorwoord van Daniel J. Siegel en Bessel van der Kolk) (ISBN:13: 978-0-393-70457-0) 


Locatie: 
Geertekerk, Geertekerkhof 23, 3511 XC Utrecht. Het Geertekerkhof ligt aan de overkant van de Catharijnesingel. 
Routebeschrijving vanaf de trein: In Hoog Catharijne rechtsaf voor kledingzaak Didi. Bij AH links naar uitgang HC. Dan linksaf, vervolgens Catharijnebaan oversteken. Je volgt het Willemsplantsoen in die richting. Waar het water weer begint heet dat Geertebolwerk.