Recente Mededelingen

Hier komen de laatste mededelingen en berichten t.b.v. onze cliënten, verwijzers en geïnterresseerden.

Leren over behandeling bij problematische gehechtheid!

Geplaatst 9 aug. 2018 04:19 door Reinier P. Schaeffer

Aanbevolen:
Nieuwe cursus Differentiatietherapie start op 5 oktober 2018

Zie info op website http://www.hechtingsproblemen.nl 
Aanmelding bij anniekthoomes@gmail.com


Cursus behandeling van Gehechtheidsproblemen

Geplaatst 3 mei 2017 01:52 door Reinier P. Schaeffer   [ 3 mei 2017 02:13 bijgewerkt ]


Nieuwe cursus behandeling van Gehechtheidsproblemen 

Differentiatietherapie  -   Fasetherapie 
en/of
Basistherapie

Ontwikkeld door dr. Anniek Thoomes-Vreugdenhil 

Start op 22 september 2017


gelderse JeugdZorg Award 2011

Geplaatst 21 nov. 2011 11:21 door Reinier P. Schaeffer   [ 21 nov. 2011 11:26 bijgewerkt ]


Afgelopen zaterdag 19 november 2011 heeft onze praktijkhouder Krista Schaeffer de Gelderse JeugdZorg Award 2011 gewonnen in de categorie professionals. 
Uit alle aangemelde kandidaten had de jury 3 nominatie's in deze categorie geselecteerd waaruit zij tijdens een feestelijke bijeenkomst in Luxor-live te Arnhem uiteindelijk als winnaar werd gekozen.
Wij ervaren dat als een mooie erkenning en bevestiging van ons beleid om het belang van de cliënt voorop te stellen.
NIP Workshop Regulatie van gevoelens, Trauma en Hechting

Geplaatst 17 nov. 2010 11:36 door Reinier P. Schaeffer   [ 17 nov. 2010 11:47 bijgewerkt ]


Allerlaatste nieuws:

Om meer belangstellenden de gelegenheid te bieden de workshop op 27 november 2010 bij te wonen is de locatie veranderd van Kekuni Minton (Pat Ogden)  in: de Geertekerk in Utrecht, Geertekerkhof 23, ook op loopafstand van het Centraal station, klik hier voor adres en route beschrijving). Een sensomotorische benadering door Kekuni Minton, Ph.D. Boulder (Co).
 

Aanvankelijk zou deze workshop worden gegeven door Pat Ogden, Ph.D (Boulder, Co), die inmiddels in Nederland enige bekendheid geniet door haar trainingen en niet in het minst door haar boek Trauma and the body . Omdat Pat Ogden recent een ingrijpende operatie heeft ondergaan reist zij deze herfst niet naar Nederland. Zij heeft ons het voorstel gedaan om de (zelfde) workshop te laten geven door Kekuni Minton, co-auteur van het boek, en haar belangrijkste co-trainer. Wij gaan dankbaar in op dat aanbod. Kekuni Minton(klinisch psycholoog) zal de komende tijd haar plaats innemen bij haar workshops en trainingen. Hij is medeoprichter van het sensorimotor-psychotherapy instituut in Boulder(Co), en universitair docent op het gebied van traumawerk. Zijn aandachtspunt daarbij was aanvankelijk lichaamsgerichte relatietherapie, vervolgens cultureel trauma en meditatie. Hij was residentieel psychotherapeut in het Boulder County AIDS Project, en gaf voordrachten bij verschillende internationale symposia en congressen. 

Inhoud van de workshop 

De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat lichaamsgerichte psychologen de door hen beoefende technieken terug zien bij meer reguliere richtingen (Mindfulness, Acceptance Committment Therapy). Dit illustreert dat er steeds meer ruimte komt voor acceptatie en integratie van lichaamsgerichte benaderingen. 

De sectie Lichaamsgericht Werkende Psychologie van het NIP voelt zich zeer vereerd dat Pat Ogden bereid is gevonden een workshop te geven waarin meer psychologen kennis kunnen nemen van deze richting. Pat Ogden is een duidelijke wegbereider voor de lichaamsgerichte psychologie. Zij overbrugt de vaak ervaren afstand tussen de praktijk van lichaamsgericht werken en meer reguliere richtingen. In de opzet van de workshop zal voor lichaamsgericht werkenden herkenbaar zijn hoe zij thuis is in de verschillende benaderingen op dat gebied, terwijl haar taal verstaanbaar is voor collega-psychologen die die achtergrond niet hebben. 

Binnen de psychotherapie wordt er de laatste jaren minder van uitgegaan dat puur cognitieve ontwikkelingsmodellen de oplossing bieden. Mede onder invloed van moeder-kind studies is er meer aandacht voor het belang van intersubjectieve en lichamelijke communicatie. De ervaring van het jonge kind op dat gebied blijkt een blauwdruk te geven voor latere relationele interactie. Het procedurele geheugen speelt daarbij een rol, zowel op cognitief, emotioneel als sensorimotorisch niveau. Ondertussen legt veel ander recent interdisciplinair onderzoek de nadruk op de regulatie van gevoelens, zowel bij het ontstaan als bij de genezing van psychopathologie. Deze inzichten geven handvaten om te werken met getraumatiseerde patiënten. Het helpt hen gebeurtenissen uit het verleden te verwerken zonder dat zij daarbij opnieuw gedereguleerd worden. Specifieke technieken maken het mogelijk om het integrerend vermogen van de cliënt te vergroten en zorgen ervoor dat de verwerking voor de cliënt binnen de ‘window of tolerance’ blijft. Daardoor zijn ze niet her-traumatiserend, maar helend. 

Pat Ogden, Ph.D. is een pionier op het gebied van somatische aspecten van psychologie. Zij stichtte het Sensorimotor Psychotherapy Institute, een internationaal erkende school, die zich met name bezig houdt met een somatisch–cognitieve benadering voor de behandeling van posttraumatische stresstoornis en hechtingsproblemen. Zij is medeoprichter van het Hakomi Institute waar o.a. een post-bachelorgraad in deze therapie wordt gegeven. Ze werkt klinisch en als consultant, en geeft internationaal lezingen en trainingen. 

Pat Ogden en Kekuni Minto schreven samen met Clare Pain het baanbrekende boek Trauma and the Body: A Sensorimotor Approach to Pychotherapy, (Met voorwoord van Daniel J. Siegel en Bessel van der Kolk) (ISBN:13: 978-0-393-70457-0) 


Locatie: 
Geertekerk, Geertekerkhof 23, 3511 XC Utrecht. Het Geertekerkhof ligt aan de overkant van de Catharijnesingel. 
Routebeschrijving vanaf de trein: In Hoog Catharijne rechtsaf voor kledingzaak Didi. Bij AH links naar uitgang HC. Dan linksaf, vervolgens Catharijnebaan oversteken. Je volgt het Willemsplantsoen in die richting. Waar het water weer begint heet dat Geertebolwerk. 

Cursus Differentiatie-, Fase- en Basistherapie

Geplaatst 12 nov. 2010 05:21 door Reinier P. Schaeffer   [ 12 nov. 2010 05:38 bijgewerkt ]

Op 19 november 2010 wordt de Cursus Differentiatie-, Fase- en Basistherapie weer gegeven op de locatie van Melody PsyCare Arnhem. 
Fasetherapie is een behandelmethode die enerzijds werkt aan het vergroten van het zelfvertrouwen en de eigenheid van het kind en anderzijds aan het vergroten van het vertrouwen van het kind in de opvoeders.

Lezing hechtingsproblematiek op Wilhelminaschool

Geplaatst 12 nov. 2010 05:00 door Reinier P. Schaeffer   [ 12 nov. 2010 05:18 bijgewerkt ]

Op 29 oktober heeft Melody PsyCare een lezing en trainingssessie over hechtings-problematiek gegeven aan leerkrachten van de Wilhelminaschool te Doetinchem. De betrokken medewerkers van de Wilhelminaschool konden ook een casus inbrengen van bekende problemen binnen de school zodat mogelijke oplossingen besproken konden worden. Al met al een geslaagde middag.

MPA opent nieuwe locatie

Geplaatst 27 sep. 2010 10:50 door Reinier P. Schaeffer   [ 12 nov. 2010 02:32 bijgewerkt ]

Melody PsyCare Arnhem opent op 30 september 2010 haar nieuwe locatie.
Na een verbouwing heten we u voortaan in Arnhem welkom aan de Burg. Weertsstraat 93.
De feestelijke opening zal rond 15.00 plaatsvinden, u bent welkom om dit heugelijke feit met ons mee te vieren. Hierna is er mogelijkheid voor een rondleiding en een hapje en een drankje.
Neem gerust iemand mee.

1-7 of 7