Fasetherapie

In onze WTZi erkende GGZ instelling Melody PsyCare GGZ is fasetherapie een vorm van therapie die gebruikt wordt voor kinderen van ongeveer 4 tot ongeveer 16 jaar met hechtingsproblemen. Deze therapie wordt gegeven door een daarvoor opgeleide therapeut, onder supervisie van onze klinisch psycholoog drs. K. Schaeffer, en bestaat uit een combinatie van psychotherapie in de spelkamer of eventueel in de spreekkamer op een van onze behandel locaties en opdrachten die thuis uitgevoerd worden. De therapie is ontworpen door Anniek-Thoomes Vreugdenhil, die hierover heeft gepubliceerd1.


Fasetherapie is een behandelmethode die enerzijds werkt aan het vergroten van het zelfvertrouwen en de eigenheid van het kind en anderzijds aan het vergroten van het vertrouwen van het kind in de opvoeders. In iedere fase in het leven van een kind ervaart een kind nabijheid. Nabijheid is het ervaren dat de ouders bij het kind zijn en beschikbaar zijn en dit geeft het kind vertrouwen. Nabijheid is in iedere fase anders. 


Een baby knuffel je en een 10-jarige ook, maar het gebeurt wel anders bij een 10-jarige. Elke fase heeft zijn eigen vorm en een kind heeft alle vormen nodig om evenwichtig groot te kunnen worden, om zelfstandig te kunnen zijn, om relaties te kunnen hebben en om zich prettig te voelen. Een kind met hechtingsproblemen heeft één of meerdere nabijheidvormen niet ervaren en heeft daar last van.1 Onder andere: Thoomes-Vreugdenhil, A. (2006) Behandeling van hechtingsproblemen. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. © Copyright 2010 Melody PsyCare GGZ — http://www.psycare.nl — info@psycare.nl